Voor alle zeep die ik maak gebruik ik zweetvrije gietzeep.
Misschien is het leuk om iets meer te weten over deze zeep.
*Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten. Zoals bijvoorbeeld bij open ramen, het is en blijft natuurlijk een natuurproduct.
*Ook het weer kan een rol spelen, van een koude naar een warme dag bijvoorbeeld. Hier kan de zeep op reageren doormiddel van zweten/condenseren.
*Mocht een zeepje gaan zweten/condenseren dan kun je het zeepje met wat keukenpapier deppen en je kunt het even een paar uren weg leggen. Het zweten/condenseren stopt dan weer vanzelf .
*Ook de geur kan na verloop van tijd wat vervliegen, je kunt dan het zeepje deppen met een vochtig doekje je zult zien dat de zeep dan weer heerlijk ruikt. Je kunt een zeepketting ook even een beetje benevelen met een plantensproeier.
*Zeep in 2 kleuren kan na verloop van tijd wat in elkaar overlopen. De kleur trekt dan iets in de witte of lichter gekleurde zeep.
*Zeepjes dunner dan 1 cm kunnen iets krom gaan trekken.
Wat is zweten nou precies?
*Op een gegeven moment kunnen er druppeltjes op je zeep ontstaan. De zeep wordt wat vochtig. Dit noemt men ‘zweten’. Dit zweten ontstaat doordat vocht uit de zeep naar buiten komt. Dit zweten kun je voorkomen, maar onder sommige omstandigheden gebeurt het helaas toch. (zie hierboven) Overigens is er een verschil tussen ‘zweten’ en ‘condenseren’ van zeep. Bij het condenseren van zeep komt er vocht op de zeep van buitenaf en niet vanuit de zeep zelf.
*In de meeste gevallen blijft de zeep gewoon mooi zoals hij is!
Geniet van je zeepjes.